Kesämietteitä, osa 2

Kesä tuli, oli ja meni. Tai ei nyt ehkä ihan vielä, vaikka koulujen alkaminen perinteisesti taidetaankin katsoa kesän päättymisen ja syksyn alkamisen virstanpylvääksi.

Kulunut kesä oli kotimaan matkailulle ilmeisesti melkoinen piristysruiske. Sosiaalinen media on täyttynyt toinen toistaan upeammista maisema- ja kohdekuvista sekä innostuneista kuvauksista kotimaamme uudelleen löydetyistä pienistä ja suurista matkailuhelmistä. Hyvä niin, rankan ja myös taloudellisesti raskaan kevään jälkeen tätä on todella kaivattu ja tarvittu.

Tulin itsekin harrastaneeksi kotimaan matkailua lähinnä Itä-Suomessa niin maan- kuin vesiteitsekin. Kokemukset olivat pääosin hyviä, jopa innostavia, mutta jotkin asiat panivat myös miettimään. Nimimerkillä ”pitääkö olla huolissaan” voisin kysyä mm., miksi Suomen kauneimmaksi mainitun sisävesireitin palvelut vähenevät? Veneilijät tarvitsevat mm. tankkaus- ja septitankin tyhjennyspaikkoja, joiden määrä kyseisellä, upealla vesireitillä oli viime vuodesta vähentynyt kuudesta neljään. Kun veneilijä ei pysähdy tankkaamaan lakkautetulle jakelupisteelle, hän ei myöskään käytä mitään muita kyseisen pisteen tai paikkakunnan kaupallisia palveluita, jolloin negatiivinen kierre on valmis. No, ehkä joka paikkakunnalla ei kaivata matkailueuroja, mene ja tiedä.

Toinen seikka, mikä pisti silmään oli se, että yhdessä todella suositussa kohteessa ruoka oli perinteistä ja erittäin hyvää ja palvelukin pelasi suorastaan erinomaisesti, mutta sen hoitivat virolaiset työntekijät. Mitään kieliongelmaa ei ollut ja asiakaspalvelu oli luontevan kohteliasta ja mukavan rentoa, kuten kesäravintolaan kuuluukin, mutta väkisin tuli mieleen ajatus, eikö kyseiseltä pieneltä paikkakunnalta enää löydy ravintola-alan ammattilaisia tai edes kesätyöntekijöitä/harjoittelijoita, joita alan työtehtävät huippusesongin aikana kiinnostaisivat? Sama kysymys näkyi nousevan esiin myös mediassa lomani jälkeen, erityisesti Keski- ja Järvi-Suomen alueilla.

Toivottavasti kasvanut kotimaan matkailu näkyi myös Etelä-Pohjanmaan matkailuluvussa kasvuna. Alueemme matkailu on toki perinteisesti tapahtumapainotteista ja tänä vuonna useimmat suurtapahtumat oli peruttu. Uskon ja toivon kuitenkin, että myös Etelä-Pohjanmaan monet kiinnostavat kohteet saivat tänä vuonna osansa uusiin mittoihin kasvaneesta kotimaan matkailusta. Tästä on hyvä jatkaa toimialan kehittämistä.

 

Pertti Kinnunen
Toimitusjohtaja

matkailu- ja palveluala, pääkirjoitus, Pertti Kinnunen