Katseet syksyyn ja muutokseen

Oudon talven ja vielä oudomman kevään jälkeen kesä on vihdoin koittanut. Muuttolinnut ovat palanneet, luonto viheriöi ja parin-kolmen viikon päästä lämpiävät jo juhannussaunat. Toivotaan, että saamme hyvän, lämpimän ja aurinkoisen kesän yli puoli vuotta jatkuneen marraskuun jälkeen.

Kesällä on syytä rentoutua, mutta myös pohdiskella tulevaa syksyä. Miltä lähitulevaisuus näyttää? Mihin meidän on syytä varautua ja mitä voimme itse tehdä? Jos tästä koronakeväästä pitää jokin oppi ottaa, on se mielestäni ketteryys ja muutosvalmius. Maapallon historiassa on ollut useita mullistuksia ja luonnonkatastrofeja, joista ovat parhaiten selvinneet ne lajit, joilla on eniten sopeutumis- ja muutoskykyä, eivät aina suurimmat ja vahvimmat. Sama logiikka taitaa päteä myös taloudellisiin kriiseihin ja muutostilanteisiin.

Kevään mittaan on ilmennyt, että toimialasta riippumatta monet yritykset ovat kyenneet nopeasti muuttamaan toimintaansa ja tarttumaan niihin mahdollisuuksiin, joita tämä täysin uusi ja yllättävä tilanne on tuonut. Osa on osoittanut suorastaan ilmiömäistä innovatiivisuutta ja mielikuvitusta kehittäessään uusia tuotteita ja palveluita, joilla ne ovat tavoittaneet niin vanhoja kuin uusiakin asiakasryhmiä. Näiden mallien soisi leviävän laajemminkin suomalaisten yritysten keskuuteen ja ennen kaikkea pk-kenttään, jolle jo kokonsa ja toimintaympäristönsä puolesta ketteryyden ja muutoskyvyn pitäisi olla luonteenomaista.

Muutosvalmius ja -kyky edellyttävät ennen muuta oikeaa asennetta, mutta myös tiettyjä opeteltavissa ja kehitettävissä olevia tietoja ja taitoja. Tietynlainen terve ja laaja uteliaisuus omaa toimintaympäristöä ja sen kehitystä kohtaan on tarpeen, samoin halu oppia ja kehittää uutta niin yksilötasolla, omalla työporukalla kuin erilaisissa yhteistyöverkostoissa. On hyvä myös tunnustaa itselleen, että omassa osaamisessa voi olla edelleen kehitettävää eikä oppi ole ennenkään ojaan kaatanut.

Me kauppakamarilaiset haluamme olla mukana tukemassa jäsenyritystemme ja koko alueemme elinkeinoelämän kehitystä ja muutosta yhä kilpailukykyisemmiksi ja ketterämmiksi. Tähän tarjoamme koulutusta, tietoiskuja ja verkostoja. Vanhan viisauden mukaan vain muutos on pysyvää ja muutoksessa on aina mahdollisuus.

 

Pertti Kinnunen
toimitusjohtaja