Katse tuleviin vuosiin

Kaikin puolin erikoinen ja raskas vuosi on päättymässä. Maailmanlaajuinen koronapandemia on ulottanut vaikutuksensa kaikkialle, niin terveyteen, talouteen, työ- ja vapaa-aikaan, harrastuksiin, jopa ihan vain arkiseen olemiseemme. Digiloikkaa on otettu porukalla ja yksilöinä ja onpa jonkinasteista koronaväsymystäkin ollut havaittavissa. Onneksi rokoterintamalta kuuluu lupaavia uutisia ja sitä myötä valoa tunnelin päässä on näkyvissä.

Lähivuosien globaalissa talouden ja politiikan kehityksessä on muutamia Suomenkin kannalta merkittäviä asioita, joita kannattaa seurata. Ensimmäinen on talouden kääntyminen koronan aiheuttamasta taantumasta nousuun. Miten nopeasti ja mistä nousu alkaa, on vielä arvoitus, mutta sopii toivoa, että Suomi pystyisi tällä kertaa parempaan suoritukseen kuin aiemmin. Toipumisemme 90-luvun lamasta ja 2007 – 2008 vuosien finanssikriisistä oli luvattoman hidasta ja vaivalloista, nyt olisi syytä olla paremmin hereillä ja hyödyntää aikanaan piristyvän maailmantalouden tarjoamat mahdollisuudet.

Toinen meihinkin vaikuttava asia on Yhdysvaltain presidentin vaihtuminen. Yhdysvallat on edelleen maailman johtava talousmahti, jonka edesottamukset, tekemiset ja tekemättä jättämiset kansainvälisessä kaupassa ja politiikassa vaikuttavat kaikkiin muihin, myös Suomeen. Toivotaan, että kauppasuhteissa päästään taas hyvän ja rakentavan yhteistyön linjoille ja myös EU saa taloutensa koronan jäljiltä uuteen vauhtiin. Kun nyt ensin päästäisiin sopuun mittavien elvytysrahapakettien kohdentamisesta ja jakamisesta.

Yksi vielä varsin vähälle huomiolle jäänyt asia on Kiinan uusi 5-vuotissuunnitelma. Kiina tulee seuraavina vuosina satsaamaan voimakkaasti omavaraisuutensa kehittämiseen erityisesti elintarvikkeiden, energian ja teknologian aloilla. Tämä tarjoaa niin mahdollisuuksia kuin myös uhkia kaikille Kiinan nykyisille ja tuleville kauppakumppaneille, niiden joukossa myös Suomelle ja Etelä-Pohjanmaalle.

Me kauppakamarin väki haluamme toivottaa kaikille jäsenillemme ja yhteistyökumppaneillemme rauhallista ja leppoisa joulua sekä parempaa uutta vuotta. Ensi vuonna käynnistyy oikeasti 20-luku, jonka toivoisi olevan yhtä iloinen ja elämänmyönteinen kuin esikuvansa 1900-luvulta.

Pertti Kinnunen
Toimitusjohtaja