Karmeita lukuja

Suomen Yrittäjien ja Finnveran viime viikolla julkistama PK-yritysbarometri antaa todella synkän kuvan alueemme yritysten tilasta ja näkymistä, varsinkin, jos vertaamme lukujamme rakkaiden naapuriemme, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan lukuihin. Lukuja katsoessa tulee väkisinkin mieleen, olemmeko sammuttamassa valot tai onko reilun parin vuosikymmenen takainen ”auringonlaskun maakunta” -skenaario tekemässä paluutaan?

Erityisen huolestuttavat lukemat saavat keskeiset kehittämistä ja tulevaisuuden uskoa kuvaavat mittarit. Yleiset suhdannenäkymät saavat koko maan osalta saldoluvun 22, Pohjanmaan osalta 21, Keski-Pohjanmaan 18 ja Etelä-Pohjanmaan osalta 4. Ero on melkoinen. Ehkä vielä rajummat ovat investointeja koskevat luvut: koko maa -1, Pohjanmaa 6, Keski-Pohjanmaa 5 ja Etelä-Pohjanmaa peräti -12! Vastaavasti kannattavuus: koko maa 8, Pohjanmaa 9, Keski-Pohjanmaa 13 ja Etelä-Pohjanmaa -6. Pakkasella ollaan siis tässäkin. Ja, last but not least, Innovaatiot, tuotannon ja tuotteiden kehitys: koko maa 15, Pohjanmaa 31, Keski-Pohjamaa 17 ja Etelä-Pohjanmaa -3.

Tässä tuloksista otettu kooste:

Mikä mahtaa olla näiden synkähköjen lukujen takana? Olemmeko muuta maata ja lähinaapureitamme pahemmin jääneet koronan jäljiltä kanveesiin? Jos näin on, on myös kysyttävä, mitkä ovat ne keinot, joilla tästä noustaan? Onko meillä eväitä, keinoja ja ennen muuta sisua ja tahtoa ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta pysymme edes paikallamme? Toki aina parempi on, jos pysymme kilpailijoidemme tahdissa, mieluusti jopa vähän edellä. Ei kai tämä näin voi jatkua, eihän?

Pertti Kinnunen
Toimitusjohtaja

investoinnit, näkymät, pääkirjoitus, Pertti Kinnunen, skenaario, yritykset, yritysbarometri