Hyvää hallitustyötä tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan

Eletyt 1,5 vuotta ovat olleet melkoinen happotesti monen yrityksen omistajille, hallituksille, johdolle ja henkilöstölle. Yrityksen olemassaolo on saattanut joutua äkillisesti vaakalaudalle ja selkeän tilannekuvan saaminen on ollut hyvin vaikeaa. Johtamisessa on ollut pakko ja järkevääkin lyhentää suunnittelun aikajännettä merkittävästi. Nopeat sopeutustoimet, menojen karsiminen ja kassan varjeleminen ovat olleet arkipäivää. Myös uskoa parempaan tulevaisuuteen on kovasti koeteltu.

Uskon, että tiiviisti toimivalla, hyvällä ja monipuolisella hallituksella on ollut monessa tapauksessa merkittävä rooli kriisistä selviytymisessä. Hallituksella ja sen riippumattomilla, kokeneilla jäsenillä on varmasti ollut myös näkemystä uusien liiketoimintojen ja bisnesmallien käynnistämisessä sekä esimerkiksi kehityshankkeiden ja rahoituksen järjestämisessä.  Yrityksen johto on saanut taatusti hallitukselta hyvää sparrausta ja tukea näissä valinnoissa.

Nyt on jo siirrytty uuteen vaiheeseen, jossa yrityksille avautuu entistä enemmän kasvun mahdollisuuksia. Oikean strategian valinta ja uusien mahdollisuuksien täysimittainen hyödyntäminen tulisi olla nyt hallitusten agendoilla.  Hallituksen työn painopiste siirtyy näin joustavasti taas strategisempaan suuntaan. Uudet liiketoiminnat voivat tarkoittaa uusia osaamisvaatimuksia myös hallituksessa, joten hallituksen kokoonpanoa kannattaa tarkastella myös tästä näkökulmasta.

Ilahduttavasti hallitustyöskentelyyn panostaminen on ollut hyvässä nosteessa alueemme yrityksissä jo ennen koronaa ja sen aikanakin. Kauppakamarin HHJ-kurssit ovat vetäneet hyvin väkeä ja kurssien määrää onkin lisätty. Hallitukset Töihin! -aktivointihankkeet ovat tavoittaneet lähes sata eteläpohjalaista yritystä, joista noin kolmannes on tarttunut toimeen asiassa. Hallituspartnerit Pohjanmaa ry:n toiminta on aktiivista ja alkuvuoden aikana on ollut ennätysmäärä jäsenvälitystehtäviä. Yhdistyksellä onkin jo varsin laaja, monipuolinen ja motivoitunut joukko hallitustyön osaajia valmiina yritysten käyttöön.

Kirsikkana kakun päällä on Hallituspartnereiden valtakunnallinen hallitustyöaiheinen Partneripäivä 2021, joka järjestetään 7. lokakuuta Seinäjoella. Tapahtuma on avoin kaikille hallitustyönsä kehittämisestä kiinnostuneille tahoille. Myös Etelä-Pohjanmaan kauppakamari on tapahtuman järjestelyissä mukana. Kannattaa lähteä hakemaan uusia ajatuksia oman hallitustyön kehittämiseen.

Matti Sepponen
projektipäällikkö, DI, HHJ PJ