Happy Days are here again?

Vajaan kahden kuukauden jälkeen olemme taas iloisella 20-luvulla! Viime vuosisadan puolelta 20-luku muistetaan ilon, optimismin, jazzin ja charlestonin vuosikymmenenä. Katsotaanpa, mitä Wikipedia asiasta sanoo:

”Vuosikymmenen teemoja olivat kulttuuria leimaava iloisuus ja vallattomuus. Euroopassa ensimmäisen maailmansodan jälkeen pako todellisuudesta oli tarpeen, ja siihen tarjosi apuaan Hollywoodin elokuvateollisuus. Kirjallisuus, musiikki ja elokuvat tarjosivat vaihtoehtoisen maailman korostaen epäsovinnaisuutta ja vastakkaisuutta 1800-luvun lopun arvoille.

Suomalaisten mielissä vuosikymmen merkitsi kokonaisuudessaan voimakasta ja dynaamista uudistumisen vaihetta. Yhdysvalloissa 1920-lukua on nimitetty kultaiseksi 1920-luvuksi tai jazz-ajaksi. Se oli suurkaupunkien, urbaanin kulttuurin ja elokuvan aikaa. Siihen liittyi myös elintason nousu, keskiluokkaistuminen ja autoistuminen.”

Toistaako historia itseään? Onko meillä edessämme kasvun, nousun, ilon ja optimismin vuosikymmen? Vai ohitammeko 20-luvun saman tien ja siirrymme suoraan 30-luvun lamaan? Ennustaminen on tunnetusti vaikea taiteenlaji ja ennusmerkkejä on nytkin ilmassa enemmän kuin tarpeeksi. Oma ennusteeni on, että joka tapauksessa muutoksen vauhti kiihtyy ja seuraava vuosikymmen muuttaa myös Suomen ja Etelä-Pohjanmaan rakenteita, toimintatapoja, haasteita ja onnistumisia enemmän kuin kukaan pystyy ennakoimaan. Aika paljon on kiinni myös siitä, osaammeko tarttua eteemme avautuviin uusiin mahdollisuuksiin vai lamaannummeko muutosvauhdin ja sen tuomien haasteiden edessä. Loppuvuodesta 2029 pystymmekin sitten jo arvioimaan, miten onnistuimme.

Pertti Kinnunen
toimitusjohtaja