Hallitus erosi, vaalikarusellin vauhti kiihtyy

Kuvituskuva: Unplash

Pääministeri Sipilä jätti perjantaina 8.3. Tasavallan Presidentti Sauli Niinistölle hallituksensa eropyynnön, syynä koko hallituskauden ajan valmistellun sote- ja maakuntauudistumisen kaatuminen viime metreillä. Näin saatiin kevään vaalikaruselli kunnolla käyntiin, kun ministerit pääministeriä myöten vapautuivat entistä paremmin vaalityöhön kansan pariin. Ehkäpä näin oli paras, mene ja tiedä.

Sote-uudistusta on eri hallituskokoonpanoin yritetty käytännössä koko 2000-luvun ajan. On ollut PARAS-hanketta (vai oliko se ParKu?), isäntäkuntamallia, kuntien ja kuntayhtymien sote-toimintojen ulkoistamista kokonaan tai osittain, erilaisia kumppanuussopimuksia ja yhteistyritysmalleja yksityisten toimijoiden kanssa jne. jne. Syynä tähän kaikkeen on paljon puhuttu ja edelleen paheneva kestävyysvaje, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että kykymme tuottaa jaettavaa lisäarvoa ei tulevaisuudessa enää riitä yhä kasvaviin tarpeisiimme, vaan jaettava ”kakku” supistuu. Jostain on löydyttävä lisää rahaa (omaa tai toisten), tehokkaampia tapoja tuottaa palveluita (mm. digitalisaation ja robotisaation avulla) tai tahtoa leikata palveluista (mikä lienee kaikkein vaikeinta).

Pertti Kinnunen toimistusjohtaja Etelä-Pohjanmaan kauppakamari. Kuva: Studio Street Oy

Viime aikojen ykkösteemasta eli vanhusten hoivapalveluista käydyn keskustelun perusteella jotkut henkilöt ja tahot tuntuvat kuvittelevan, että vanhusten hoiva nyky-Suomessa olisi katastrofaalisen huonoa. Joka näin ajattelee, ei ole katastrofia nähnytkään. Todelliset haasteet ja mahdollinen katastrofi odottavat meitä 10 – 20 vuoden päässä, kun sodan jälkeen vuosina 1945 – 50 syntyneet suuret ikäluokat saavuttavat iän, jossa raskaampi hoito ja hoiva alkavat olla tarpeen. Samaan aikaan hoitajaikäluokat pienenevät huimaa vauhtia ja yhä harvempi nuori kokee vanhustenhoivan varsinaiseksi unelma-ammatikseen.

Tämä on yhtälö, jonka ratkaiseminen on aloitettava jo nyt ja täysin riippumatta siitä, kuka tulevat vaalit voittaa. On todella toivottavaa, että tuleva hallitus ja oppositio kykenevät näkemyseroistaan huolimatta rakentavaan, puolue- ja sektorirajat ylittävään yhteistyöhön. Muuten tästä ei tule ikinä valmista.

Lue Kamariviesti kokonaisuudessaa tästä

10.3.2019 Teksti: Pertti Kinnunen