Emma’s & Mama’s palkittiin vuoden 2019 digitaalisena eteläpohjalaisyrityksenä

Kauppakamarin ICT-valiokunta on viitenä vuotena peräkkäin valinnut ja palkinnut vuoden digitaalisen eteläpohjalaisyrityksen Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin syyskokouksessa. Tarkoituksena on nostaa esille hyviä esimerkkejä yrityksistä, jotka hyödyntävät ICT-ratkaisuja / digitalisaatiota omassa toiminnassaan.

Vuoden 2019 digitaalisena eteläpohjalaisyrityksenä palkittiin Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin syyskokouksessa Kauhajoella 22.11.2019 Emmas Shop Oy, joka toimii nimellä Emma’s & Mama’s. Yritys on menestyvä lifestyle-, sisustus- ja lahjatavaraliike verkossa sekä kivijalkamyymälässä. Pienestä putiikista ja verkkokaupasta vuonna 2015 lähtenyt liikeidea on kasvanut lyhyessä ajassa tuottoisaksi, usean henkilön työllistäväksi liiketoiminnaksi.

Vuoden digitaalinen eteläpohjalainen yritys 2019 palkinnon vastaanotti Emma’s & Mama’s toimitusjohtaja Emma Varis. Kauppakamarin syyskokouksessa palkinnon luovutti ICT valiokunnan jäsenet Jukka-Pekka Sorvisto, Petri Perämäki ja Tomi Kohtanen.

Yritys on alusta asti vahvasti hyödyntänyt sosiaalista mediaa markkinoinnissaan. Jo perustaessaan yritystä, omistajana ja toimitusjohtajana toimiva Emma Varis päätti noudattaa kuulemaansa neuvoa, jossa kerrottiin halvimman markkinointi keinon olevan tehdä itsestään ilmiö sosiaalisessa mediassa. Ja näin yritys on tehnytkin: yrityksellä on yli 40 000 seuraajaa Facebookissa, Instagramissa lähes 6000. Lisäksi yritys tuo maahan bObles-huonekaluja, joiden brändillä on noin 10 000 seuraaja some-kanavissaan. Varis hyödyntää markkinoinnissaan myös neljää somelähettilästä. Yritys käyttää verkkokaupasta saamaansa dataa kohdennetussa digitaalisessa markkinoinnissa. Digitaalinen markkinointi on yrityksen liikevaihdon kannalta elintärkeää. Oikeanlaiset ulkoistukset, toimintamallit sekä digitaaliset työkalut mahdollistavat logistiikan ja varastoinnin toimimisen Turusta, kaupan pyörittämisen Seinäjoelta. Ilman digitaalisia välineitä nämä ulkoistukset eivät olisi olleet mahdollisia eikä liiketoiminta olisi voinut kasvaa.

”Yrityksemme liikevaihto on riippuvainen sosiaalisesta mediasta ja käytämme monipuolisesti digitaalisia markkinointitapoja. Ulkoistimme verkkokauppamme logistiikan jo hyvin varhaisessa vaiheessa ja sen ansiosta resurssimme skaalautuvat tarpeemme mukaan joustavasti sesonkiemme mukaan. Myös hankkimalla hyvät yhteistyökumppanit niin taloushallintoon, henkilöstöhallintoon ja verkkokauppaan olemme saaneet käyttöömme modernit työvälineet ja ohjelmat sekä osaamisen. Digitalisaatio on minulle koko ajan oppimatka ja esim. perinteisestä paperikalenterista en halua luopua. Tänä vuonna kaikki myymäläämme Joulupukin kirjeen tuoneet lapset saavat personoidun vastauskirjeen tontulta. Tämäkin voidaan toteuttaa hyödyntämällä automaatiota, vaikka puhutaankin hyvin perinteisestä viestintäkanavasta”, kertoo yrittäjä Emma Varis.

”En usko, että Emman kauppa olisi tässä tilanteessa ilman meitä, mutta takuuvarmaa on, että meidän yrityksemme ei olisi tässä ilman Emmaa. Yksi liiketoimintamme hienouksia on juuri se, että olemme todella vahvassa symbioosissa asiakkaidemme kanssa ja tuemme toinen toisiamme” kertoo Emma’s & Mama’s:n logistiikkapalvelut tarjoavan Verkkologistiikan toimitusjohtaja Petteri Kuusisto.

Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin ICT-valiokunnan varapuheenjohtajan, Elisa Oyj:n myyntijohtaja Tomi Kohtasen mukaan valiokunta sai tänä vuonna useita erittäin hyviä ehdotuksia palkittavaksi. Emma’s & Mama’s:n nostettiin ehdokkaiden joukosta Vuoden digitaaliseksi eteläpohjalaisyritykseksi, koska yritys on alusta alkaen hyödyntänyt digitaalisia työkaluja liiketoiminnan kehittämisessä sekä jakaa oppejaan mm. digitaalisen markkinoinnin osalta työharjoittelijoille sekä käy kouluttamassa ja jakamassa oppejaan eri oppilaitoksissa Etelä-Pohjanmaan alueella. Kohtasen mukaan Emma’s Shop Oy toimii myös hyvänä esimerkkinä kuinka pienestä lifestyle-myymälästä Etelä-Pohjanmaalta voi nousta valtakunnalliseksi, miljoona euroa liikevaihtoa tekeväksi kasvuyritykseksi kaupan alalla.

Heidi Sikkilä
puh. 0400 568 900 heidi.sikkila(at)kauppakamari.fi