STRIIMI: Ulkomaalainen työntekijä Suomessa ja Suomesta ulkomaille töihin – verotus ja sosiaaliturva

Aika: 23.3.2021 klo 8:45 - 15:30
Ilmoittaudu viimeistään 19.3.2021
Kouluttaja: Sari Wulff, Marjaana Lundqvist
Kenelle Henkilöstö- ja työsuhdeasioista vastaaville sekä talous- ja palkkahallinnosta vastaaville henkilöille.

Työmarkkinoiden globalisoituminen ja työperäinen maahanmuutto Suomeen ja Suomesta muihin maihin haastaa työnantajat tarkastelemaan prosesseja, jotka liittyvät työntekijän verotukseen ja sosiaaliturvaan.
Koulutuksessa perehdytään työntekijän ja työnantajan velvollisuuksiin verotuksen näkökulmasta sekä EU:n sosiaaliturva-asetuksiin ja kahdenvälisiin sosiaaliturvasopimuksiin.

Koulutuksessa kuulet mm.:

• milloin verovelvollisuus syntyy
  • miten verosopimukset vaikuttavat Suomen oikeuteen verottaa tuloa
  • milloin Suomi voi verottaa ulkomaanpalkan
  • milloin toimitetaan ennakonpidätys
  • mitä ilmoituksia ja minne annetaan
  • mikä on A1-todistus ja mitä se merkitsee

Koulutuksen hyödyt:

• tunnet työntekijän ja työnantajan velvollisuudet verotuksen kannalta
  • opit, mitkä ovat yleisen ja rajoitetun verovelvollisuuden erot
  • kuulet, mitä velvoitteita ulkomaisen vuokratyövoiman käytöstä tulee
  • opit, miten tiedot ilmoitetaan tulorekisteriin
  • tiedät, miten sosiaaliturva ja sosiaalivakuutusmaksut määräytyvät, kun työntekijä lähtee Suomesta ulkomaille tai kun ulkomaalainen työntekijä tulee Suomeen
  • tiedät, mitkä ovat työntekijöiden oikeudet sosiaaliturvaan Suomeen muutettaessa tai ulkomailla oleskeltaessa
  • saat tuoreinta tietoa asioista alan kokeneilta asiantuntijoilta.

Tämä koulutus kuuluu Palkanlaskijan sertifikaattiin, jonka suoritettuasi saat kauppakamarin myöntämän kunniakirjan.

Ilmoittauduthan 19.3. mennessä tästä tai amanda.peltola(at)kauppakamari.fi, p. 040 533 8537.

Ulkomaalaisten työntekijöiden verotus Suomessa

• milloin verovelvollisuus syntyy?
  • yleinen ja rajoitettu verovelvollisuus
  • miten verosopimukset vaikuttavat Suomen oikeuteen verottaa tuloa?
  • asiantuntijoita koskeva erityislainsäädäntö
  • verovapaisiin korvauksiin liittyviä erityiskysymyksiä
  • rakennusalan työntekijöiden veronumero

Työnantajan ja työntekijän menettely Suomessa

• ennakkoperintä ja lähdeverotus
  • tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin

Ulkomaisen vuokratyövoiman käyttö ja velvoitteet

• kotimaisen työn tilaajan ja ulkomaisen työnantajan velvoitteet verotuksessa
  • vuokratyöntekijän ilmoitusvelvollisuudet
  • ulkomaiselle yritykselle maksetun työkorvauksen lähdeverotus

Ulkomaille työskentelemään lähetettävän työntekijän verovelvollisuus Suomessa

• verosopimusten vaikutus
  • milloin Suomi voi verottaa ulkomaanpalkan?
  • kuuden kuukauden verovapaussäännön keskeinen sisältö ja
  • soveltuminen
  • miten ulkomailla saadut luontoisedut arvostetaan?
  • verovapaiden korvausten maksaminen ulkomaantyössä

Työnantajan velvollisuudet Suomessa

• milloin toimitetaan ennakonpidätys?
  • mitä ilmoituksia ja minne annetaan?

Ulkomaantyö ja sosiaaliturva

• Ulkomaantyön vakuuttamissäännöt
    • EU:n sosiaaliturva-asetukset ja kahdenväliset sosiaaliturvasopimukset
  • Työskentely ulkomailla – miten sosiaaliturva määräytyy
    • EU-maat
    • Sosiaaliturvasopimusmaat
    • Sopimuksettomat maat
  • Mikä on A1-todistus ja mitä se merkitsee?
  • Ulkomailta Suomeen tulevan työntekijän työeläkevakuuttaminen Suomessa

STRIIMIN OHJE

Tilaisuus lähetetään suorana. Voit osallistua helposti etänä omalta koneeltasi. Saat neljä (4) päivää ennen tilaisuutta sähköpostissa ohjeet ja linkin, josta pääset seuraamaan lähetystä. Varmista, että tietokoneesi internetyhteys toimii ja pystyy toistamaan livevideota ja että koneen äänet toimivat ja äänenvoimakkuus on sopivalla tasolla. Verkkoselaimista suosittelemme Chromen käyttöä.

Osallistuessasi striimiin voit lähettää etukäteen kouluttajalle kysymyksiä alla olevaan sähköpostiosoitteeseen.

Striimiin osallistuminen on samanhintainen kuin osallistuminen paikan päällä. Mikäli samasta organisaatiosta osallistuu striimiin useampi henkilö, saavat lisäosallistujat koulutuksen puoleen hintaan. Tällöin ilmoittautuminen tulee tehdä suoraan asiakaspalveluun sähköpostitse asiakaspalvelu(at)kauppakamarinkoulutus.fi tai puhelimitse 09 2286 0360

Jäsenetuhinta 490,00 € +alv 24 %
Normaalihinta 690,00 € +alv 24 %

Hintaan sisältyy koulutuksen ohella koulutusmateriaali.

8.45 ilmoittautuminen ja yhteyden avaus
9.00 koulutus alkaa
10.15 tauko
11.30 lounastauko