Paikallinen sopiminen ja työehtosopimusten yleissitovuus | striimi

Aika: 25.3.2021 klo 8:45 - 12:30
Ilmoittaudu viimeistään 23.3.2021
Kouluttaja: Outi Tähtinen, Janne Makkula
Kenelle Työehto-ja paikallissopimuksia työssään käyttäville.

Työehtosopimuksilla on suuri merkitys työntekijöiden ja työnantajan oikeuksiin ja velvollisuuksiin.

Paikallinen sopiminen ja työehtosopimusten yleissitovuus -koulutuksen jälkeen tiedät:

• millaisia eroja työehtosopimusten soveltamisessa on ja mitä se tarkoittaa esim. paikallisen sopimisen kannalta
  • mikä on työehtosopimusten, lainsäädännön ja työsopimusten keskinäinen asema eri tilanteissa
  • mikä merkitys sillä on, jos työnantaja on järjestäytymätön / järjestäytynyt

Tervetuloa mukaan!

Ilmoittauduthan 23.3. mennessä tästä tai amanda.peltola(at)kauppakamari.fi, p. 040 533 8537.

Työehtosopimus ja sen merkitys

• suhde lainsäädäntöön, suhde työsopimukseen
  • käsitteet
    • järjestäytynyt työnantaja / järjestäytymätön työnantaja
    • järjestäytynyt työntekijä / järjestäytymätön työntekijä
    • työehtosopimuksen normaalisitovuus ja yleissitovuus
  • työsopimuslain yleissitovuussäännöksen sisältö
    • mitä yleissitovuus koskee, minkälaisiin asioihin se ulottuu (vrt. normaalisitovuus)?
    • keitä yleissitovuus sitoo?

Paikallinen sopiminen – erot ja yhtäläisyydet järjestäytyneen ja järjestäytymättömän työnantajan välillä

• järjestäytyneet ja järjestäytymättömät yritykset Suomessa
  • paikallinen sopiminen vai työpaikkasopiminen – sama vai eri asia?
  • työlakien sisältämät sopimiskiellot yleissitovaa työehtosopimusta noudattavalle yritykselle
    • mitä ja mistä ei saa sopia?
    • mikä on sallittua?
  • ”järjestäytymättömät yritykset on saatettava yhdenvertaiseen asemaan” – mitä se tarkoittaa?
    • luottamusmiesedellytys
    • luottamusmies järjestäytymättömässä yrityksessä – mahdollista vai ei?
  • paikallisen sopimisen mahdollisuudet käytännössä – vähän vai paljon?
  • riidanratkaisu
  • paikallisen sopimisen tulevaisuus

STRIIMIN OHJE

Tilaisuus lähetetään suorana. Voit osallistua helposti etänä omalta koneeltasi. Saat koulutusta edeltävänä päivänä sähköpostissa ohjeet ja linkin, josta pääset seuraamaan lähetystä. Varmista, että tietokoneesi internetyhteys toimii ja pystyy toistamaan livevideota ja että koneen äänet toimivat ja äänenvoimakkuus on sopivalla tasolla. Verkkoselaimista suosittelemme Chromen käyttöä.

Striimiin osallistuminen on samanhintainen kuin osallistuminen paikan päällä.

Mikäli samasta organisaatiosta osallistuu striimiin useampi henkilö, saavat lisäosallistujat koulutuksen puoleen hintaan. Tällöin ilmoittautuminen tulee tehdä suoraan asiakaspalveluun sähköpostitse asiakaspalvelu(at)kauppakamarinkoulutus.fi tai puhelimitse 09 2286 0360

Jäsenetuhinta 420,00 € +alv 24 %
Normaalihinta 520,00 € +alv 24 %

Hintaan sisältyy koulutuksen ohella koulutusmateriaali.

8.50 ilmoittautuminen ja yhteyden avaus
9.00 koulutus alkaa
10.30 tauko
12.30 koulutus päättyy

Outi Tähtinen, asianajaja, osakas
Asianajotoimisto Castrén & Snellman
Outi Tähtinen on erikoistunut työoikeudellisiin kysymyksiin ja niihin liittyviin riitatilanteisiin. Outi on kokenut ja käytännönläheinen juristi, joka on työskennellyt työoikeuden parissa myös neuvontalakimiehenä ja lainsäädännön valmistelussa. Outi on pidetty luennoitsija, ja hän kouluttaa säännöllisesti yrityksiä, järjestöjä ja opiskelijoita työoikeuteen liittyvissä asioissa.
Janne Makkula, työmarkkinajohtaja
Suomen Yrittäjät
Varatuomari Janne Makkula toimii Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtajana vastaten työlainsäädäntöön, työmarkkinoihin ja sosiaaliturvaan liittyvistä asioista. Hänellä on yli 10 vuoden kokemus yhteiskuntavaikuttamisesta yrittäjäjärjestön palveluksessa. Makkula on toiminut useita vuosia myös sivutoimisena yrittäjänä.