STRIIMI: Jari Parantainen: Näin myyjä manipuloi sinua – tunnista psykologiset ansat

Ilmoittaudu

Aika: 23.11.2020 klo 11:30 - 16:00
Paikka: omalta koneelta
Ilmoittaudu viimeistään 19.11.2020
Kouluttaja: Jari Parantainen, tuotteistaja Noste Oy
Kenelle Ostajille ja asiantuntijoille, jotka osallistuvat työssään investointiprojekteihin, hankintoihin tai ostoneuvotteluihin.

Tunnetko itsesi tyhmäksi tai heikoksi? Ostitko hätäisesti niin, että nyt kaduttaa? Onnistuiko liukas myyjä jotenkin saamaan tahtonsa läpi, vaikka yritit panna vastaan? Vaaransiko huono päätöksesi jopa työpaikkasi?  –Mikä meni siis pieleen?

Luultavasti myyjä käytti hienovaraisia psykologisia kikkoja, joita on erittäin vaikea vastustaa. Syynä on se, että ne eivät vetoa järkeen. Tietoinen mielesi ei edes huomaa, mitä tapahtui. Älylläsi ei ole asian kanssa mitään tekemistä. Evoluutio on huolehtinut, että me ihmiset olemme alitajuntamme vietävissä helpommin kuin ikinä haluaisimme myöntää. Kaiken kukkuraksi egosi ei suostu myöntämään, että juuri sinä olisit sinisilmäinen: ”Ehkä muita voi jallittaa noin mitättömillä konsteilla, mutta itse olen moisen yläpuolella!”

Kuitenkin psykologit, käyttäytymistieteilijät ja taloustieteilijät julkaisevat alati kiihtyvää tahtia tutkimuksia siitä, miten monin tavoin ihmisiin (eli asiakkaisiin) voi vaikuttaa. Fiksuimmat myyjät tietenkin soveltavat tuloksia työssään. Osa tekee sen tietoisesti, osa tiedostamattaan. He siis oppivat manipuloimaan meitä muita.

Olet varmasti kuullut myös sosiaalisesta hakkeroinnista. Rikolliset käyttävät täsmälleen samoja keinoja, kun he haluavat vaikkapa tunkeutua yrityksesi tietojärjestelmiin – ja he onnistuvat siinä pelottavan usein!

Näin myyjä manipuloi sinua -päivän aikana perehdymme seuraaviin kymmeneen psykologiseen vipuun:

 1. Haloilmiö
 2. Ehdotuksen voima
 3. Auktoriteetin mahti
 4. Lauman paine
 5. Vastavuoroisuuden laki
 6. Egon heikkous
 7. Johdonmukaisuuden periaate
 8. Kotikylän kutsu
 9. Niukkuuden imu
 10. Tarinan taika

Saat vastaukset tärkeisiin kysymyksiin

 • Mitä on sosiaalinen hakkerointi? Miksi se toimii vuodesta toiseen?
 • Mitä on hinta-ankkurointi? Miten myyjä käyttää sitä tappioksesi?
 • Kuinka vastapuoli käyttää johdattelevia kysymyksiä niin, että egosi sortuu tyhmyyksiin? Tai ainakin sinua tyhmemmät kollegat lentävät lankaan.
 • Miten upotetun kustannuksen harha hämärtää harkintaasi?
 • Miten moraalinen oikeutus johdattaa sinut huonoille teille?
 • Kuinka sinäkin olet altis miellyttämään jopa sellaisia ihmisiä, joita et enää koskaan tapaa.
 • Miten menettämisen pelko ohjaa päätöksiäsi aivan huomaamatta?
 • Mitkä ovat auktoriteetin tunnusmerkit? Miten ne vaikuttavat juuri sinuun?

Tämä keittiöpsykologian pikakurssi sopii erityisesti huipputekniikkaa tai asiantuntijapalveluja toimittavien b2b-yritysten asiantuntijoille, jotka ovat jo tunnistaneet erilaisia vaikuttamisyrityksiä arkityössään. Totta kai myös jokainen esimies ja johtaja saa päivästä käytännön vinkkejä neuvotteluihin sekä asiakkaidensa, alaistensa että omien esimiestensä kanssa. Myös avainasiakaspäällikkö, myyjä, myyntipäällikkö tai myyntijohtaja hyötyy koulutuksesta, koska toki myös fiksuimmat asiakkaat osaavat manipuloida varomattomia myyjiä. Käytännössä menetät rahaa, kun vastapuoli jyrää itselleen edullisen sopimuksen.

TAKUU: Ei laulua, ei leikkiä
Tällä kurssilla et joudu vääntämään väkinäisiä ryhmätöitä tai pariharjoituksia. Vältät myös tylsät esittäytymiskierrokset ja nolot rentoutusharjoitukset.

Ilmoittauduthan 19.11. mennessä tästä tai amanda.peltola(at)kauppakamari.fi, p. 040 533 8537.

Sisältö

Näin myyjä manipuloi sinua

 • Kahnemanin aivomalli
  • Miksi ihmistä on niin helppo sumuttaa?
  • Miten myyjä käyttää pelkojasi, laiskuuttasi & motiivejasi hyväkseen?

Näin tunnistat psykologiset vivut – osa 1

 • Mitä haloilmiö tarkoittaa?
 • Miten se hämää erityisesti esimiehiä?
 • Miten myyjä ottaa aloitteen ja vie sinua kuin litran mittaa?
 • Kuinka tunnistat sinuun(kin) vaikuttavat auktoriteetin merkit?

Näin tunnistat psykologiset vivut – osa 2

 • Miten vastapuoli hyödyntää sosiaalista painetta käytännössä?
 • Mitä tarkoittaa vastavuoroisuuden laki? Miten se vaikuttaa sinuun?
 • Kuinka ego saa ihmisen käyttäytymään tyhmästi? Siis kaikki muut paitsi sinut.
 • Miten neuvottelukumppanisi käyttää kotikylän kutsua?
 • Miksi johdonmukaisuuden periaate pakottaa sinut ostamaan?

Näin tunnistat psykologiset vivut – osa 3

 • Miksi juuri niukkuus saa ihmiset hölmöilemään?
 • Kun kuulemasi tarina on tarpeeksi hyvä, tarvitseeko sen olla edes totta?
 • Kuinka moraalinen oikeutus tarjoaa pikapalkintoja?

Koonti: näin viet päivän opit käytäntöön

STRIIMIN OHJE

Tilaisuus lähetetään suorana. Voit osallistua helposti etänä omalta koneeltasi. Saat neljä (4) päivää ennen tilaisuutta sähköpostissa ohjeet ja linkin, josta pääset seuraamaan lähetystä. Varmista, että tietokoneesi internetyhteys toimii ja pystyy toistamaan livevideota ja että koneen äänet toimivat ja äänenvoimakkuus on sopivalla tasolla. Verkkoselaimista suosittelemme Chromen käyttöä.

Osallistuessasi striimiin voit lähettää etukäteen kouluttajalle kysymyksiä alla olevaan sähköpostiosoitteeseen.

Striimiin osallistuminen on samanhintainen kuin osallistuminen paikan päällä. Mikäli samasta organisaatiosta osallistuu striimiin useampi henkilö, saavat lisäosallistujat koulutuksen puoleen hintaan. Tällöin ilmoittautuminen tulee tehdä suoraan asiakaspalveluun sähköpostitse asiakaspalvelu(at)kauppakamarinkoulutus.fi tai puhelimitse 09 2286 0360

Hinta

Jäsenetuhinta 430,00 € +alv 24 %
Normaalihinta 530,00 € +alv 24 %

Hintaan sisältyy koulutuksen ohella koulutusmateriaali.
Kauppakamarien jäsenorganisaatioiden henkilöstö osallistuu koulutuksiin aina edullisimmalla jäsenetuhinnalla. Hyödynnä myös pysyvä määräalennuksemme, ilmoita 5 – maksa 4!

Ohjelma

11.30 ilmoittautuminen ja yhteydenavaus
12.00 koulutus alkaa
13:30 tauko
14:50 tauko
16:00 koulutus päättyy

Oikeudet muutoksiin:  

Pidätämme oikeuden mahdollisiin hinnan- ja ohjelmanmuutoksiin. Koulutuksen järjestämisen ehtona on koulutuskohtaisen vähimmäisosallistujamäärän täyttyminen. 

 Jari Parantainen, tuotteistaja Noste Oy

Jari Parantainen, tuotteistaja Noste Oy

Tilaisuuden kouluttajana toimii Suomen kokenein tuotteistaja Jari Parantainen Noste Oy:stä. Jarilla on kokemusta yli 200 tuotteistusprojektista, joiden myötä hänelle on karttunut vankka kokemus myös myynnin psykologiasta. Lisäksi hän kirjoittaa Pölli tästä -blogia.
Jari Parantainen perusti ensimmäisen yrityksensä vuonna 1983. Sen jälkeen hän on muun muassa vetänyt tuotekehitysryhmiä, myynyt ja markkinoinut tietotekniikkaa, johtanut teknistä tukipalvelua ja mainostoimistoa sekä osallistunut noin kahteensataan asiantuntijapalvelujen tuotteistusprojektiin.

Peruutusehto

Ilmoittautumisen voi peruuttaa kuluitta vähintään viikko (1) viikkoa ennen tilaisuutta. 7-5 vuorokautta ennen peruutetuista ilmoittautumisista veloitetaan 50 % osallistumismaksusta ja tämän jälkeen peruutetuista ilmoittautumisista veloitetaan koko osallistumismaksu.

Etelä-Pohjanmaan kauppakamarilla on oikeus peruuttaa koulutustilaisuus ilman korvausvelvollisuutta ilmoittamalla asiakkaalle siitä sähköpostilla viimeistään 2 arkipäivää ennen tilaisuuden ajankohtaa. Koulutuksen toteuttamisen ehtona on riittävä osallistujamäärä.