Ajateltavaa kesälaitumille

Käsi sydämelle, eteläpohjalainen yrittäjä ja yritysjohtaja: Palkkaisitko tämän miehen yritykseesi töihin?

Etkö? Miksi et? Onko hänessä kenties jotain, tuota… vähän arveluttavaa?

Jaa palkkaisit? Sori, olet myöhässä. Kyseessä on nimittäin suomalaisen älysormuksia valmistavan Ouran toimitusjohtaja Harpreet Singh Rai. Hän on kaveri, joka vie Ouraa vahvasti ja vauhdilla kansainvälisille markkinoille. Oura on uusi suomalainen menestystarina ja yhtiön arvoksi lasketaan tällä hetkellä jo noin 660 miljoonaa euroa. Juuri tällaista osaamista ja osaajia Suomi kaipaa. (No, niille jotka nyt pelästyivät kerrottakoon se ehkä heitä lohduttava tieto, että herra Rai asuu ja tekee töitään pääosin San Franciscossa…).

Myönnetään, tuo aloitukseni on tarkoituksella herättelevä, ellei peräti provosoiva. Katson kuitenkin, että herättelyyn on täällä armaalla Etelä-Pohjanmaallamme syytäkin, ainakin jos katsomme äskeisissä kuntavaaleissa valituiksi tulleiden uusien (ja vanhojenkin) kunnanvaltuutettujen vastauksia kysymykseen, tarvitsevatko kuntamme työperäistä maahanmuuttoa. Hämmästyttävän moni valtuutettu tuntuu olevan sitä mieltä, että ilmankin pärjätään.

Tilastojen valossa näyttää kuitenkin pahasti siltä, että emme pärjää. Suomi ja oma maakuntamme siinä sivussa ikääntyy nopeammin kuin ymmärrämmekään. Jo 10 – 15 vuoden päästä meidän on kyettävä järjestämään ns. suurten ikäluokkien hoito- ja hoivapalvelut, nythän näitä palveluja käyttävät lähinnä 30-luvulla syntyneet varsin pienet ikäluokat. Millähän keinoin ja millä työvoimalla lakisääteinen hoitajamitoitus aiotaan täyttää? Olisiko syytä jo nyt käynnistää toimenpiteet osaavan työvoiman riittävyyden turvaamiseksi niin tällä kuin monella muullakin sektorilla? Käytännössä se tarkoittaa niin meidän kantasuomalaisten entistä tehokkaampaa työllistämistä kuin myös osaavan ulkomaisen työvoiman houkuttelua, kotouttamista ja sitouttamista Suomeen ja sen eri alueille. Olisiko hyvä ehkä aloittaa täällä jo olevista ulkomaalaisista, kuten esimerkiksi korkeakoulujemme opiskelijoista? Heidän osaltaan jo opiskelussa tarvittavien harjoittelupaikkojen löytämisessä on suuria haasteita, pysyvämmistä työpaikoista puhumattakaan.

Tällaisin miettein toivotan kaikille kauppakamarin jäsenille ja yhteistyökumppaneille mukavaa ja rentouttavaa kesäloma-aikaa. Palataan syksyllä virkistyneinä ja uusin, tuorein ajatuksin taas töihin ja kehittämään aluettamme ja sen yrityksiä entistäkin paremmiksi, osaavammiksi ja kansainvälisemmiksi.

Pertti Kinnunen
toimitusjohtaja
Etelä-Pohjanmaan kauppakamari


Oletko jo tilannut uutiskirjeemme?
Jos et, tee se nyt täältä!


pääkirjoitus, Pertti Kinnunen, työperäinen maahanmuutto, työvoimapula